AD: ‘De Alliantie liegt alles bij elkaar’

Vogelbuurt en corporatie ramkoers over sloop

Dit artikel verscheen op 8-7-2019 in het AD

Bewoners van de vogelbuurt in Liendert zijn stomverbaasd en verontwaardigd over de conceptplannen voor sloop en nieuwbouw, die woningcorporatie de Alliantie vandaag presenteert. De partijen liggen nu op ramkoers.
Daniëlle te Beest 08-07-19

De Alliantie doet net alsof wij inspraak hebben, maar ze gaan gewoon hun eigen gang

-José de Bruijn

Volgens de bewoners was afgesproken dat de plannen mét hen zouden worden gemaakt. ,,De Alliantie doet net alsof wij inspraak hebben, vervolgens zaaien ze een hoop verwarring en daarna gaan ze gewoon hun eigen gang alsof het de normaalste zaak van de wereld is”, zegt woordvoerster José de Bruijn van de bewonersactiegroep.
Al ruim een jaar is onduidelijk wat er met de woningen in de vogelbuurt gaat gebeuren. De meerderheid van de bewoners wil renoveren, maar de Alliantie heeft, tot grote woede van de buurt, besloten om te slopen.

De Alliantie doet net alsof wij inspraak hebben, maar ze gaan gewoon hun eigen gang-José de Bruijn Volgens de bewoners was afgesproken dat de plannen mét hen zouden worden gemaakt. ,,De Alliantie doet net alsof wij inspraak hebben, vervolgens zaaien ze een hoop verwarring en daarna gaan ze gewoon hun eigen gang alsof het de normaalste zaak van de wereld is”, zegt woordvoerster José de Bruijn van de bewonersactiegroep.
Al ruim een jaar is onduidelijk wat er met de woningen in de vogelbuurt gaat gebeuren. De meerderheid van de bewoners wil renoveren, maar de Alliantie heeft, tot grote woede van de buurt, besloten om te slopen.

Tijdens een harde confrontatie in het pand van de woningcorporatie, twee maanden geleden, eisten de bewoners dat het oude renovatieplan weer op tafel zou komen. Bert Bosman, manager Wonen, vroeg toen om een time-out: ,,Het is duidelijk dat het zo niet goed gaat en dat we alles opnieuw moeten gaan bekijken. “

Volgens de bewoners staat die belofte van Bosman haaks op recente actie van de Alliantie. Ook Vloor van der Heijden, lid van een nieuwe bewonerscommissie, die speciaal is opgericht in samenwerking met Vereniging Huurdersbelangen Amersfoort en de woonbond, is woedend. ,,Ze hebben gewoon schijt aan onze juridische status, want van enig overleg is totaal geen sprake. Ze drukken alles er gewoon doorheen.”

De Alliantie ziet dat anders. ,,We willen vandaag alleen schetsen laten zien en toelichten”, zegt woordvoerster Petra van Schaik. ,,Bewoners kunnen daarop reageren. Vervolgens willen we met al deze gegevens samen een toekomstplan ontwikkelen. Maar voor de duidelijkheid: er is al definitief gekozen voor sloop en nieuwbouw. Er worden geen investeringen in bestaande woningen meer gedaan. ”

Vooral die laatste uitspraak valt verkeerd bij Van der Heijden. ,,Als bewonerscommissie willen we renoveren juist weer bespreekbaar maken. De Alliantie heeft beloofd naar ons te luisteren, om samen tot een goed plan te komen. Maar hoe kan dat, als je zegt dat slopen definitief is?”

Liegen

De Alliantie liegt alles bij elkaar over. Dat stelt De Bruijn. ,,Hoe kun je zeggen dat er geen definitieve plannen zijn, als je de omwonenden van onze buurt al hebt uitgenodigd om te komen kijken naar wat er met onze woningen gaat gebeuren? Niemand nodigt buitenstaanders uit om te komen kijken naar slechts een idee, hoor.’’

Voor SP-raadslid Marc Smits, die de bewonersactiegroep bijstaat, is de maat nu vol. ,,De Alliantie blijft een ramkoers volgen met de bewoners. Het is te gênant voor woorden hoe ze de situatie met elke stap erger kunnen maken. Daarom ga ik na de zomervakantie een debat organiseren waarin het handelen van de Alliantie centraal staat. Want dit kan niet langer zo.’’

Ondanks alle woede en frustratie blijven de bewoners optimistisch. De Bruijn: ,,Uiteindelijk moet zeventig procent van de bewoners de plannen van de Alliantie goedkeuren. Maar dat gaat zeker nooit gebeuren. En wij blijven actievoeren, totdat er eindelijk eens naar ons geluisterd wordt. Al zal het eerder gehoorzamen moeten zijn, want luisteren kunnen ze niet.’’

Lees Interacties

Reacties

 1. Denny zegt

  Wat een aanfluiting weer die bijeenkomst van de A. Komt ik voor de presentatie van de renovatie en nieuwbouw plannen, zijn er geen eens renovatie plannen, Alliantie schaam je diep!!!!! Er word totaal niet naar de bewoners geluisterd! Het word tijd voor ACTIE Kraaivogels!!!!

  • Roald zegt

   Gezien de uitnodiging en reactie op de vragen van Henk nav de brief was te verwachten dat er plannen/schetsen getoond werden mbt nieuwbouw.
   Zelf kon ik helaas niet aanwezig zijn.

   • Henk van den Bor zegt

    Alliantie heeft toegezegd dat ik de informatie van de bijeenkomst vrijdag digitaal krijg om op de website te zetten.