AD: Vogelbuurt krijgt steun van oppositie

Onderstaand artikel verscheen in het AD van 17-10-2019

Vogelbuurt krijgt steun van oppositie in protesten tegen sloop

Bijna de gehele oppositie zet vraagtekens bij de keuze van het college om de sloop- en nieuwbouwplannen van de Alliantie in de Vogelbuurt in Liendert te steunen. SP, CDA, Amersfoort2014, BPA, Denk en lijst Sanders stelden daarom gisteren vragen hierover aan het college.

Daniëlle te Beest 17-10-19, 06:28

Woningcorporatie De Alliantie wil 93 grondgebonden woningen, gelegen rond de Vinkenbaan, de Albatrosstraat en de Zwaluwenstraat slopen en vervangen voor 150 tot 165 nieuwe grondgebonden woningen en appartementen in voornamelijk de sociale sector.

Ik verbaas mij er over, hoe hard de bewoners moeten vechten om gehoord en serieus genomen te worden-
Marc Smits, SP-raadslid

De meerderheid van de bewoners van de desbetreffende woningen vecht al ruim anderhalf jaar voor renovatie. Iets wat de Alliantie niet wil. Dit tot grote woede van de bewoners. ,,Ik verbaas mij er over, hoe hard de bewoners moeten vechten om gehoord en serieus genomen te worden”, aldus SP-raadslid Marc Smits.

Eén van de belangrijkste punten in de gestelde vragen is, dat de Alliantie stelt dat met hoge kosten en een forse huurverhoging, als gevolg van renovatie, geen goede woonkwaliteit ontstaat en het geen goede voorbereiding is op een gasloze en duurzame toekomst.

Pieter de Wit van bouwkundig adviesbureau De Keurder in Amersfoort, is het daar niet mee eens. ,,Voor een prima prijs kun je de woningen in de Vogelbuurt in Liendert zeker zo duurzaam maken, dat ze nog twintig tot dertig jaar meekunnen.”

Portaal heeft 34 woningen op het Kwikstaartpad gerenoveerd en bewoners de keuze gegeven om vloer, muur en dak te isoleren en zonnepanelen te plaatsen. Ook geeft Portaal aan woningen steeds vaker in kleinere stappen aardgasvrij en CO2-neutraal te maken. Zoals nu op het Kwikstaartpad gebeurt. Smits: ,,Waarom kan Portaal het wel? Deze woningen zijn vergelijkbaar met de woningen van de Alliantie in de Vogelbuurt. Het is gewoon een keuze en de Alliantie kiest er voor het niet te doen, simpel omdat de directie het te duur vindt.”

Portaal heeft 34 woningen op het Kwikstaartpad gerenoveerd en bewoners de keuze gegeven om vloer, muur en dak te isoleren en zonnepanelen te plaatsen. Ook geeft Portaal aan woningen steeds vaker in kleinere stappen aardgasvrij en CO2-neutraal te maken. Zoals nu op het Kwikstaartpad gebeurt. Smits: ,,Waarom kan Portaal het wel? Deze woningen zijn vergelijkbaar met de woningen van de Alliantie in de Vogelbuurt.
Het is gewoon een keuze en de Alliantie kiest er voor het niet te doen, simpel omdat de directie het te duur vindt.”

Wensen genegeerd

Een ander belangrijk punt van de zes oppositiepartijen is, dat de wensen van de bewoners ‘compleet genegeerd worden’. Vloor van der Heijden, namens actiegroep de Kraaivogels: ,,De Alliantie luistert niet. Dat hebben ze nooit gedaan ook. Ja, er is woningnood, maar is het daarom gerechtvaardigd om mensen hun thuis te ontnemen? Dat is wat ze doen, als ze onze woningen gaan slopen.”

Als ze me weg willen hebben, moeten ze me er uit slepen, en dat meen ik – An van den Berg (82)

Voor de 82-jarige An van den Berg wordt het soms allemaal te veel. Al 47 jaar woont zij met plezier op het IJsvogelpad en ze wil niet weg. ,,Ik ga ook niet weg. Als ze mij weg willen hebben, dan moeten ze mij eruit slepen en dat meen ik.”

Van den Berg vervolgt: ,,Ik betaal al 47 jaar netjes mijn huur. Alle problemen en klusjes in de woning heb ik altijd opgelost met mijn eigen centen en geweldige kennissen. Ik heb de Alliantie dus nooit lastiggevallen. Laat mij nu ook met rust.”

Wethouder Menno Tigelaar (Wonen) reageert kort op de commotie: ,,Wij steunen de plannen niet, maar zijn bereid te onderzoeken of de nieuwbouwplannen in de Vogelbuurt gerealiseerd kunnen worden. Uiteindelijk beslissen de bewoners, omdat er een draagvlak van minimaal 70 procent voor de plannen moet zijn.”

SP-raadslid Marc Smits: ,,Laat de wethouder dan niet alleen de plannen van de Alliantie, maar ook de wensen van de bewoners onderzoeken. Wel zo netjes, toch?”

Lees Interacties

Reacties

  1. Karin Cozijnsen zegt

    Even een sarcastische reactie, eh, of een tip 🥴waarom gaan die hoge pieten bij de Alliantie hun huizen niet uit, ik denk dan dat er ruimte genoeg is om zoveel sociale woningen te gaan bouwen als ze willen. Geeft hier in de vogelbuurt minder onrust en mijn inziens wel zo eerlijk, zijn er veel minder mensen die hun woningen ongewild uit moeten. En deze mensen krijgen vast ook wel een urgentie voor een andere woning van de gemeente.
    Karin