Alliantie blundert volgens het AD

Alliantie blundert met brief aan bewoners Vogelbuurt over sloop

Woningcorporatie De Alliantie heeft bewoners van de Vogelbuurt in Liendert geheel ten onrechte wijsgemaakt dat de gemeente en de gemeenteraad akkoord zijn gegaan met het plan om hun huizen te slopen. Dit tot woede van raadsleden én van de wethouder.

Artwin Kreekel 19-12-19, 06:04

De foutieve informatie werd verspreid in een nieuwsbrief, die bewoners vorige week in de bus vonden, zo kwam dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering aan het licht. ,,Over het aantal woningen dat bij nieuwbouw mogelijk is (…) en de huurprijzen, is overeenstemming bereikt met de gemeente”, staat in de brief. ,,De gemeenteraad is hiermee akkoord gegaan.”

Van kwade opzet is geen sprake. Dit had nooit mogen gebeuren
Petra van Schaik, Alliantie

Geen gelopen race
Bij SP-raadslid Marc Smits, die de kwestie dinsdagavond aanhangig maakte, zakte naar eigen zeggen de broek af toen hij de brief onder ogen kreeg. ,,De Alliantie zet alles op alles om te doen voorkomen dat het een gelopen race is, alsof de beslissing al gevallen, en alsof inspraak dus geen zin meer heeft”, aldus Smits. ,,Hoewel de buurt de sloopkogel helemaal niet wil, blijft de Alliantie dit maar doordrukken.”

Ook verantwoordelijk wethouder Menno Tigelaar (ChristenUnie, Wonen) is boos. ,,Het is gewoon fout wat de Alliantie schrijft. U heeft inderdaad niet ingestemd met welk plan dan ook. Dat hebben wij de corporatie ook laten weten. Uiteraard wordt er over de plannen gesproken, maar ook niet meer dan dat.” Tigelaar heeft naar eigen zeggen direct contact opgenomen met de Alliantie en die heeft aangegeven de situatie te betreuren.

Rectificatie
,,Het is een stomme, menselijke fout”, licht Petra van Schaik, woordvoerder van de corporatie, daags na de uitspraken van de wethouder toe. Van kwade opzet, zoals Smits insinueert, is volgens haar absoluut geen sprake. ,,Dit had niet mogen gebeuren.” De Alliantie heeft samen met de gemeente Amersfoort gisteren een rectificatie verstuurd. Die valt één dezer dagen bij de bewoners op de mat.De fout in de nieuwsbrief is olie op het vuur in de felle strijd die al jaren in de Vogelbuurt woedt. De bewoners willen geen sloop, maar renovatie. De Alliantie wil 93 kleine woningen rond de Vinkenbaan, Albatros- en Zwaluwstraat slopen. Daarvoor in de plaats worden 150 tot 165 nieuwe woningen en appartementen gebouwd. 

aanvulling: de rectificatie kan je hier lezen