De Alliantie reageert met brief

Vandaag is bij de meeste bewoners waarschijnlijk de brief van de A. op de mat gevallen. Wanneer je nog geen kans heb gehad om hem te lezen, hij staat ook hier of als 1 pagina hier

Omdat er vanavond een bewonersbijeenkomst is hier alvast een snelle eerste reactie vanuit mijn persoonlijke standpunt. De mening van de actiegroep volgt hopelijk binnenkort.

De aanhef
De eerste alinea’s gaan over het ontstaan en de gemaakte afspraken voor het concept sociaal plan. Alles wat toen besproken is staat nu op losse schroeven omdat er op dat moment door de bewoners vanuit gegaan werd dat renovatie een geldige optie was. Pas als er een definitief pan is kan er een goed sociaal plan gemaakt worden.

Vervolgens wordt in het onderdeel “Keuze de Alliantie” een toelichting gegeven op het besluit om de renovatie/verduurzaming domweg te schrappen.

 • “Klein en onvoldoende” – Veel bewoners wonen naar tevredenheid in hun woning en willen dat graag zo houden. (Hun mening doet er niet toe?)
 • “Niet geschikt om aan duurzaamheidseisen te voldoen” – Dat geldt voor de heel veel woningen in Liendert niet alleen voor onze huizen.
 • “Te hoge investering, evenwicht?” Alliantie geeft nergens inzicht in wat de kosten zijn dus niemand kan iets zinnigs zeggen over de investering. Voor Portaal is het blijkbaar wel haalbaar, hoe kan dat?
 • “Tekort aan woningen en locaties” Ongetwijfeld waar, alleen deze locatie is al bezet… daar wonen wij. Je kunt de huidige bewoners niet met dat probleem opzadelen en het slachtoffer laten worden van landjepik.

Klankbordgroep
Deelnemers aan klankbordgroep zijn ontevreden sinds besloten is om renovatie/verduurzaming te schrappen omdat daarbij aan het licht is gekomen dat de A. zich niets aantrekt van de mening van een aanzienlijk deel van de bewoners.
Vervolgens wordt beschreven dat men bij de A. goed gaat nadenken en alle meningen mee wil nemen… alleen wordt daar dan weer onze mening niet bij gevraagd.

Vervolgstap
Vervolgens wordt gezegd dat er geen overleg meer gaat worden gevoerd, maar dat er ergens in de toekomst; juni/juli én oktober/november een plan gepresenteerd gaat worden waar dan tijdens een bijeenkomst door alle bewoners op gereageerd kan worden.

Kort samengevat

De A. gaat lekker door waar ze mee bezig zijn en het huidige plan blijft onverkort van kracht. De peiling door de actiegroep wordt weggewuifd, Bewoners die tevreden zijn met hun huis hebben pech en moeten het verder maar uitzoeken want hun mening doet er niet toe. Renovatie kan je op je buik schrijven daarvoor zit je bij de verkeerde woningbouwvereniging.

Conclusie

Aan geen enkele van onze eisen wordt maar 1 woord vuil gemaakt en de A. gaat door alsof er niks aan de hand is. Er is alleen aandacht voor nieuwbouw en ook nog eens alleen nieuwbouw zoals de A. dat wil.

 • Het huidige plan moet van tafel.
 • De Alliantie heeft bewoners veel beloofd – Kom die beloftes na! Zoals: urgenties.
 • In 2018 vroeg de Alliantie om onze woonwensen. 75% zei: wij willen renovatie!
  Nu zeggen we nogmaals: meer renovatie, minder sloop!
 • Beetje tempo… Nu niet weer jaren wachten en onze huizen verwaarlozen – Nieuw plan NU! En zonder ‘Uitgestelde sloop’
 • Voeg geen straten samen die niets met elkaar te maken hebben, maar luister naar de wensen van elke straat!

ps. Petra van Schaik heeft desgevraagd gezegd dat de zgn. “Time Out” hiermee voorbij is.

Lees Interacties

Reacties

 1. Marga Bos zegt

  Dit geld voor heel Amersfoort

  Niet geschikt om aan duurzaamheidseisen te voldoen” – Dat geldt voor de heel veel woningen in Liendert niet alleen voor onze huizen.
  Ook het verhaal over gas. Niet ons probleem.
  En zeker over grond te kort.
  Voor 1 -2 personen wonen wij op een
  flinke lap grond, voor een lage huur.
  Als de alliantie eerlijk is, is dat hun enige reden. Zij hebben geld en macht.
  Maar nog steeds de 70%niet.

 2. Tom Schalken zegt

  De Alliantie heeft tijdens de time-out dus besloten gewoon door te gaan met hun plan, waar we dan in juni/juli en oktober/november ja tegen mogen zeggen. Machtsmisbruik noemen we dat. Bewoners die een redelijk overleg willen om tot een gebalanceerd plan te komen worden volledig genegeerd. Ze willen koste wat het kost onze vierkante meters en luisteren dus alleen nog maar naar zichzelf. De ene drogreden na de andere wordt uit de kast gehaald om hun gelijk te halen. Laten we gezamenlijk blijven optrekken om onze doelstelling te halen: WEG MET DAT PLAN!

 3. Karin Cozijnsen zegt

  Ik ga even reageren op de brief met de “Stand van zaken planvorming vogelbuurt Liendert” van de Alliantie. Het gaat vooral om hun keuzes.
  Dat het verbeteren van de woningen onvoldoende blijven: Goh, dat begrijp ik zoooooo goed, na al jaren slecht onderhoud gepleegd te hebben, klopt dat ook. Wel gek hoor, ik betaal huur en daar wordt een bedrag in verrekend voor onderhoud, maar….. dan moet dat wel gebeuren. Goh, wat een mysterie dat ze niet voldoen aan deze tijd 🙄.

  O, de woningen nu, voldoen niet aan de duurzaamseisen, bv. zonder aardgas? Nou, dat is niet de schuld van de bewoners, wel aan achterstallig onderhoud.

  De investering is te hoog, echt, veeeeel te hoog om een goed evenwicht te krijgen tussen de verbeterkosten en de woonlasten 🤣😂. Ja, dat gebeurt er bij weinig of geen onderhoud, bij Portaal is het wel gelukt op het Kwikstaartpad. Ik ken al jaren mensen die wonen op het Kwikstaartpad en het viel mij al die tijd al op, dat het onderhoud van Portaal daar veel beter was, dan het stukje Kwikstaartpad van de Alliantie, je zag het zelfs alleen al aan de buitenkant.

  Een enorm tekort aan sociale huurwoningen: O, wie zijn schuld is dat, van de bewoners? Ik heb door de jaren heen, heel veel sociale huurwoningen zien verkopen, was het onderhoud te groot? Zelfs mij buurman heeft op het IJsvogelpad 5 een huisje gekocht. Blijven daarom rijtjes woningen staan op het IJsvogelpad? Sorry dat ik het zo moet formuleren, wat een fop zooi die Alliantie. 🤢