Eerder deze maand werd in de raad gesproken over aanpassingen in de mogelijkheden van stadsurgenten. Er zal nog vastgesteld moeten worden of deze veranderingen ook van toepassing gaan zijn op het project Vogelbuurt. Hieronder het artikel wat het AD publiceerde over de plannen.
Helft huurhuizen gereserveerd voor Amersfoorters met urgentieverklaring
De kans is groot dat de helft van het totale aanbod aan sociale huurwoningen voortaan gereserveerd wordt voor Amersfoorters met een urgentieverklaring: mensen met een goede reden waarom zij voorrang verdienen op de ellenlange wachtlijst voor een huis.
Artwin Kreekel 04-12-19
Bij een vergadering over een nieuw pakket maatregelen voor de aanpak van het megatekort aan huizen, gisteravond op het stadhuis, tekende zich een voorzichtige meerderheid af voor dit voorstel. Sinds een paar maanden ligt het percentage voor urgenten op 45, maar dat blijkt absoluut niet voldoende om de groep van gemiddeld 70 Amersfoorters aan een woning te helpen.
Maar, zo stelden de politieke partijen gisteravond, de nieuwe regel zorgt wel voor problemen voor een ándere groep: de reguliere woningzoekende. Voor een sociale huurwoningen (alles met een maandbedrag tot pakweg 720 euro) staan Amersfoort nu al ruim negen jaar op de wachtlijst. De verwachting is dat het grotere aandeel woningen voor urgenten de wachttijd alleen maar zal vergroten.
De enige partij die de twijfel gisteravond beantwoordde met een tegenvoorstel, was D66. Volgens buitengewoon raadslid Wouter van Schagen zou 33 procent een beter aandeel zijn. ,,Hoe zou het zijn als je al jaren op de wachtlijst staat, je op Woningnet kijkt en ziet dat steeds meer huizen worden verhuurd aan mensen met een urgentieverklaring?” aldus de D66’er. Een argument dat door andere raadsleden naar de prullenbak werd verwezen. ,,Je krijgt niet zomaar een urgentieverklaring, dan is er echt wel wat aan de hand”, beet SP-raadslid Marc Smits hem toe.
Nieuwbouw
Als het aan het gemeentebestuur ligt wordt niet alleen het aandeel woningen voor urgenten vergroot, maar wordt er ook een nieuwe categorie aangeboord: woningen in aanbouw. Nu mogen urgenten alleen aanspraak maken op al bestaande woningen. ,,Het probleem is voor de urgenten zo groot, dat we alles in moeten zetten om hen van een huis te voorzien”, aldus verantwoordelijk wethouder Menno Tigelaar (Zorg, ChristenUnie).
Van de urgent zelf wordt overigens ook meer verwacht: hij mag voortaan maar één keer een aangeboden huis weigeren. Wijst de woningzoekende daarna wéér een huis van de hand, dan raakt hij zijn urgentie kwijt en belandt hij onderaan de wachtlijst. PvdA-raadslid Rob Smulders vroeg zich af of ook aan de reguliere woningzoekende eisen zouden kunnen worden gesteld. ,,Nu weigeren sommigen wel negen keer, en dat kost corporaties veel tijd en dus geld.”
Commentaar op die laatste stelling van Rob Smulders. Nog maar 1 keer mogen weigeren? Dan kan toch ook gesteld worden dat het aanbod niet passend was? En wie gaat bepalen wat passend is? En als laatste vraag: “Hoezo zou dat veel tijd en geld moeten kosten”? Het enige wat de corporatie moet doen is doorschakelen naar de volgende in de lijst…
En hoe zit het : Voldoen de woningen, aan mensen met een urgentiebewijs, aan de eisen van de tijd ? Zijn die al gerenoveerd, verduurzaamd , geen gasansluiting , zonnepanelen enz ?