Hoezo te duur? Dit doet Portaal!

Waar de Alliantie zegt renovatie en isolatie te duur te vinden biedt de woningbouwvereniging Portaal voor exact dezelfde huizen (Kwikstaartpad & Kramsvogelstraat) wel een pakket aan gratis & te kiezen verbeteringen aan.

Dit werpt toch een heel ander licht op de motieven van de Alliantie. Het hoeft helemaal niet te duur te zijn en er wordt wél naar de bewoners geluisterd. De Alliantie & Portaal zitten in Amersfoort in hetzelfde gebouw, dus de Alliantie kan gewoon even vragen wat deze aanpak gaat kosten en dan aan ons helder uitleggen waarom dat voor onze woningen te duur zou zijn!

Dit biedt Portaal:

VerbeteringKosten per
maand
Noodzakelijk onderhoud Gratis
Gevelisolatie tussenwoning € 3,00
Gevelisolatie hoekwoning € 6,30
Dakisolatie en vervangen bestaand dakraam € 9,30
Vloerisolatie € 4,30
   
Combineer en bespaar  
Dak, gevel en vloerisolatie tussenwoning – 25% korting € 12, 45
Dak, gevel en vloerisolatie hoekwoning – 25% korting € 14,90
Zonnepanelen (per paneel) € 2,08

Noodzakelijk onderhoud

Deze werkzaamheden worden daar waar nodig uitgevoerd en omvatten een flink aantal verbeteringen van de woning. Hiervoor betaalt u niets. De verbeteringen op een rij:

 • De bestaande ventilatieroosters worden vervangen. De nieuwe roosters kunt u permanent open laten staan. Het rooster reageert op winddruk, als het hard waait dan gaan ze een beetje dicht.
 • Waar het bestaande glas niet voldoet aan de bepaalde eisen wordt het glas vervangen. (toevoeging: de bewoner van wie ik deze informatie kreeg heeft nu dus al dubbelglas, maar toch worden al zijn ramen vervangen door beter HR++ glas)
 • De isolatie van de buitenmuur wordt gecontroleerd en zonodig bijgewerkt. Dit gebeurd van buitenaf, door gaten te boren en daarmee isolatiemateriaal in de ruimte tussen binnen- en buitenmuur te spuiten.
 • Verbetering van de brandveiligheid op zolder. De aansluiting van de wanden en het dak worden brandwerend gemaakt zodat het langer duurt voordat de brand doorslaat naar de volgende woning.
 • Op zolder en in diverse ruimtes worden rookmelders geplaatst.
 • De groepenkast wordt gecontroleerd en zo nodig vervangen (in combinatie zonnepanelen wordt hij vernieuwd)
 • Vanuit de meterkast naar de zolder wordt een loze leiding geplaatst voor de bekabeling van de eventueel te plaatsen zonnepanelen. De leiding wordt in elke woning aangelegd, maar voor de zonnepanelen kunt u kiezen.
 • Vervangen van de cv-ketel (indien van toepassing, afhankelijk van leeftijd)

Het noodzakelijk onderhoud wordt zonder huurverhoging voor alle huurders uitgevoerd. Het levert u een flinke verbetering van uw wooncomfort op. U zult direct minder kou, tocht en vocht ervaren. Dat is ook beter voor uw gezondheid. Vochtige lucht in huis kan klachten veroorzaken als hoofdpijn, keelpijn, allergieën en astma. Daarnaast leidt slecht ventileren tot schimmel in huis. Bovendien bespaart goed ventileren ook energie. Want droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht.

Alliantie waar blijf je?

De afbeelding hieronder doet geen recht aan Portaal. Zij boden de bewoners een keurige heldere kleurenfolder met alle informatie aan en richtten een modelwoning in. Bijgevoegd plaatje is een foto die ik met mijn telefoon maakte van een pagina uit die folder.

Dat steekt wel heel schril af bij de minimale vage nieuwsbrieven waar wij het als huurders van de Alliantie mee moeten doen.

Terug gevonden op de SP website: https://amersfoort.sp.nl/nieuws/2008/02/geen-sloop-seniorenwoningen-kwikstaartpad


Lees Interacties

Reacties

 1. Marga zegt

  Top! Dank je voor deze duidelijke informatie. Zo kan het dus ook!
  Tijd dat de Alliantie met alternatieven komt in plaats van sloop ( uitgestelde sloop) of nieuwbouw. En dat de Alliantie nu eens echt luistert naar de bewoners.
  ♥️Voor bewoners

 2. Tom Schalken zegt

  Oproep aan de Alliantie:
  De Alliantie kan of wil onze huisjes niet upgraden, terwijl Portaal dit nog wel de moeite waard vindt. De oplossing is eenvoudig.
  Alliantie, draag onze “waardeloze” huisjes over aan Portaal. Jullie zitten in hetzelfde gebouw, dus zo moeilijk kan dat niet zijn. Daarna zijn jullie van ons gezeur en wij van jullie gezeur af. Jullie blij en wij blij, een echte win-win situatie!

 3. Karin zegt

  Tom, dit is echt een top idee. Voor de meeste van ons duidelijk en ook voor de toekomst. Zeker wat onderhoud betreft. Mijn huisje blijft “voorlopig” bestaan volgens het plan van de Alliantie nu, maar vertrouwen in deze organisatie ben ik door de jaren heen wel verloren.