Nooit was huren in Amersfoort zó duur

Hieronder een artikel uit het AD

Nog nooit was het zo duur om in Amersfoort een huis te huren als de voorbije drie maanden. Voor een vierkante meter woning moesten huurders in de vrije sector gemiddeld 13,25 euro neertellen.

Artwin Kreekel 21-01-20, 09:21 Laatste update: 11:50

Dat blijkt uit cijfers van Pararius, het grootste platform voor huurwoningen in Nederland, die vanochtend zijn gepubliceerd. Een gemiddeld huis van 100 vierkante meter kostte hiermee in oktober, november en december voor het eerst gemiddeld 1325 euro kale huur.

Met deze nieuwe huurprijs is het vorige record van 12,50 euro per vierkante meter, dat begin 2019 als gemiddelde gold, aan gruzelementen. Ten opzichte van de laatste drie maanden van 2018, toen een vierkante meter huis nog ‘slechts’ 11,60 euro kostte, zijn de prijzen met 14 procent gestegen. Volgens Pararius is Amersfoort hiermee na Bussum de grootste stijger van alle 355 gemeenten in Nederland. Ter vergelijking: de landelijk gemiddelde huurstijging ligt op 4,8 procent.

De Amersfoortse huurmarkt vertoont de laatste jaren hoe langer hoe meer gelijkenissen met een snelkookpan. Sinds 2015 zijn de prijzen niet meer gedaald. Begin 2018 kon Amersfoort zich qua huurprijzen zelfs meten met de vier grote steden: met Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht vormde ze toen een nieuwe top 5 van duurste steden voor huurders. Inmiddels is Amersfoort uit deze top 5 verdwenen, maar blijven de prijzen dus wel astronomisch hoog.

Overspannen

Directeur Jasper Groot van Pararius stelde eerder dat de overspannen markt in Amersfoort vooral het gevolg is van de situatie in grote steden als Amsterdam. Wie daar helemaal geen huis meer kan betalen, zoekt uitwijkmogelijkheden en komt dan snel in het midden van het land uit. De vraag is daardoor in Amersfoort al jaren groter dan het aanbod: huizen staan vaak nog maar net op de site van een verhuurmakelaar, of ze zijn alweer door iemand bemachtigd.

Niet alleen in de vrije sector is de situatie nijpend. Op een sociale huurwoning moet in Amersfoort inmiddels gemiddeld negen jaar worden gewacht, een koophuis kostte eind 2018 voor het eerst het recordgemiddelde van 350.000 euro. De oplossing voor het woningtekort, is bijbouwen. De gemeente Amersfoort heeft zich vorig jaar tot doel gesteld om tot 2030 ieder jaar 1000 nieuwe woningen op te leveren. Maar aangezien de gemeente zelf weinig grond in handen heeft, is ze voor het slagen van deze operatie nagenoeg geheel afhankelijk van corporaties en ontwikkelaars.