Ondertekening Participatieplan

Naar aanleiding van de ondertekening van het participatieplan heeft de Alliantie het onderstaande persbericht verzonden. Waar het op neer komt is dat er regeltjes zijn afgesproken over hoe we met elkaar gaan praten of anderszins communiceren. Inhoudelijk is er nog niets besproken, wat dat betreft begint het werk nu pas.
Het is een eerste stap op de weg waarop de Alliantie misschien gaat luisteren naar de wensen van de huidige bewoners.
Hopelijk kan ik binnenkort meer vertellen over de stand van zaken van het Vogelbuurtproject.

toevoeging 13-2-2020 – de volledige tekst van het participatieplan

Het persbericht
Op 4 februari ondertekenden Romin van der Meiden, namens de Projectcommissie Vogelbuurt, en Joan van der Burgt, directeur de Alliantie regio Amersfoort, het participatieplan voor de toekomstplannen van de Vogelbuurt in Liendert. De ondertekening vond plaats op kantoor van HBVA in aanwezigheid van het HBVA-bestuur. In dit plan zijn de afspraken vastgelegd over de bewonersparticipatie, de communicatie en de samenwerking tussen de Projectcommissie en de Alliantie in dit project.

Uitgangspunt van de Alliantie en de Projectcommissie is dat er een toekomstplan moet komen voor de buurt dat door een ruime meerderheid van de bewoners wordt gedragen.
“We zijn echt heel erg blij dat we weer samen aan tafel zitten”, aldus Joan van der Burgt. “Nu kunnen we samen met de Projectcommissie vormgeven aan de uitvoeringsplannen in deze buurt. De Projectcommissie heeft dezelfde status, rechten en plichten als een bewonerscommissie volgens de Woningwet. De door de Alliantie voorgestelde werkzaamheden betreffen sloop/nieuwbouw.”

Het project
Het projectgebied Vogelbuurt bestaat uit de volgende woningen: Kramsvogelstraat 1-10 en 12-15 even en oneven, Kwikstaartpad 35-46 even en oneven, Talingstraat 1-21 oneven, IJsvogelpad 1-35 oneven, Geelgorsstraat 17-22 even en oneven, Merelstraat 5-11 oneven, Mezenpad 2-9 even en oneven, Mussenpad 1-8 even en oneven, Tapuitstraat 1-6 en Vinkenbaan 1-7 oneven.

Participatie conform Overlegwet
De groep werkt met/binnen de vastgestelde kaders vanuit de Overlegwet en het Sociaal Statuut Amersfoort 2014-2018. De Alliantie maakt het plan en stemt veel onderdelen daarvan af met de Projectcommissie, conform artikel 3 in de Overlegwet. (Bijvoorbeeld ontwerpen, tekeningen, een proefwoning, kleuren van nieuw schilderwerk, keuzes bij nieuwe keukens en badkamers en eventueel plattegrond wijzigingen.) Als het plan gereed is (technisch en sociaal) wordt de Projectcommissie om een advies gevraagd zoals in Artikel 5 van de overlegwet is vastgelegd.

Lees Interacties

Reacties

 1. Naam bij redactie bekend zegt

  Ik hoop wel dat jullie er tempo in gaan zetten en niet dat iedereen nog een jaar of twee in onzekerheid zit over wat en hoe er gaat gebeuren en met name wanneer. Er moet nu echt duidelijkheid gaan komen! Ongeacht de uitkomst van alles.

  Ik hoop dat de belofte waar wordt en we in mei weten waar we aan toe zijn.
  Zo niet dan graag communicatie daarover!
  Duidelijkheid en openheid graag en niet wachten als er al iets bekend is.
  Dank en succes!

  • Henk van den Bor zegt

   Hallo Jette, zoals je eerder in de raadsinformatiebrief hebt kunnen lezen gaat de Alliantie de draagvlakmeting in delen doen. Sommigen zullen dus jaren eerder dan de rest weten waar ze aan toe zijn. Ik verwacht dat jij in de tweede fase zult zitten en dat kan dan nog wel 3 jaar duren… Probleem nu is dat alle afspraken nu en voor het hele gebied gemaakt moeten worden want dit is het enige overleg wat er over je rechten en plichten en de hele inhoud van het plan gaat komen. Tempo is nu niet het meest urgente, zorgvuldigheid en het veiligstellen van de belangen van de huidige bewoners is belangrijker.

 2. Barbara zegt

  Als ik het goed lees, gaat het dus weer alleen over sloop en nieuwbouw. Renovatie is dus weer van de baan?!

  • Henk van den Bor zegt

   De A. heeft de renovatie tot taboe verklaard en wil niet meer op die mogelijkheid ingaan. En omdat vooral in het laatste jaar pas duidelijk geworden is hoe groot de tekorten op de woningmarkt zijn wil de A. en de gemeente vol inzetten op méér woningen. Vandaar de pijpenlaatjes en appartementen uit de plannen die zij hebben. De belangen van de huidige bewoners worden daar helaas volledig ondergeschikt aan gemaakt. De bewoners moeten er zelf voor zorgen dat ze gehoord worden. De Projectcommissie is een poging om de belangen van de bestaande bewoners veilig te stellen.

 3. Naam bij redactie bekend zegt

  Kortom, een deel is happy want voor sloop en nieuwbouw. En dat andere deel is door de projectcommissie gedoemd nog 3 jaar te wachten. Dan ga ik even heel erg zeiken. Je ontneemt mede bewoners van de stad zo een woning en de mensen die voor nieuwbouw zijn, laat je NOG 3 jaar wachten. Ik hoop dat ze daar ook iets mee gaan doen. … Als projectcommissie. Wees dan ook sociaal en behulpzaam naar de mensen die zoiets hebben: Ja, graag een woning die warm is en vochtvrij schimmelvrij en tochtdicht en waar ik weer tig jaar mee vooruit kan want de ongemakken zullen alleen maar toenemen. En bamboe die van de overkant je tuin in gaat wandelen omdat de alliantie het vertikt om nu iets aan het groen te doen. Beter nu slopen dan over een paar jaar, wordt er echt niet beter op hiero.

  Ik ben benieuwd wat jullie dan in gedachten hebben dus voor de mensen die nu met de gebakken peren zitten….en nog 3 jaar in een rothuis moeten zitten.

  • Henk van den Bor zegt

   Hallo Jette, even wat dingen rechtzetten; die Projectcommissie (PC) bestaat uit huurders en is er om de belangen van bewoners te behartigen. Dat de Alliantie nu in deelgebiedjes draagvlakmetingen gaat houden is de keuze van de woningbouwvereniging. De PC is daar niet verantwoordelijk voor en dus ook niet voor het uitstel wat er door veroorzaakt wordt.
   De problemen die veroorzaakt worden door dat uitstel zijn zeker zaken die we met de A. zullen moeten bespreken. Los daarvan moet de A. er gewoon voor zorgen dat jij een deugdelijke woning hebt, plannen of geen plannen. Vragen voor de PC kun je sturen naar post@pcvogel.nl

 4. Naam bij redactie bekend zegt

  Hoe je het ook went of keert komt het erop neer dat de A toch doet wat nodig is op de woningmarkt (gruwelijk tekort) en gaat voor nieuwbouw. Het hele project is nu al met een jaar vertraagd (vorig jaar mei zou de start zijn met urgentieverklaringen/tijdelijke woningen dit jaar zou gestart worden met sloop van fase 1). Het is leuk zo’n projectcommissie, maar vertraagt alleen maar en hoe je het ook went of keert; niet alle wensen kunnen gehoord worden. En blijkbaar gaat de A niet over tot renovatie.

  Ik zou ook het liefst hier blijven (met mijn fijne grote tuin!) maar we moeten met ons allen mee om het woningtekort op te lossen….en ik wil een degelijk huis en liever NU door gedoe heen, dan over 3 jaar wat dus nu de planning is. Daar baal ik van, ik wil ook bouwen aan waar ik mee bezig ben en dat wordt nu weer vertraagd. Enfin…..Ik hoop voor nu dat de A zorgt voor een nette wijk en meehelpt daar waar kan om het netjes te houden. En ik hoop voorde PC dat ze alle wensen vervuld zien…..Ik heb er een hard hoofd in en denk dat dit alleen maar voor vertraging heeft gezorgd. Enige wat nog kan is een degelijke vergoeding voor de investeringen die zijn gedaan door de bewoners en een heeeeele coulante regeling naar de nieuwe huurpijs, geen 3 jaar maar 5 jaar, ik noem maar wat. En in het ontwerp rekening houden met de tuin die sommige mensen juist wel willen en anderen niet. En de situering daarvan goed bekijken!. En denken om de veiligheid. Voetgangershekjes zouden nu ook niet verkeerd zijn om voor minder doorloop van met name gemotoriseerde voertuigen te gaan daar waar dat niet mag. En het groenonderhoud van de wijk…en afval…en bewoners aanspreken die hun zooi buiten hun eigen erf zetten. Laat de A dan zorgen dat het de komende 3 jaar in ieder geval nog fijn wonen is!

  • Henk van den Bor zegt

   Hallo Jette, dank voor je uitgebreide reactie. Als alle bewoners zo duidelijk zouden reageren wisten we met z’n allen precies wat iedereen ervan denkt.
   Je heb noemt een heleboel wensen en verlangens… De PC is er precies om die dingen bij de A. op tafel te leggen en voor de huidige bewoners binnen te halen. Het is heel nobel van je dat je een bijdrage wilt leveren aan het oplossen van de woningtekorten, maar dat is niet de verantwoordelijkheid van de huurders. De prijs van die bijdrage is hoog als je in fase 1 zit en weer terug wilt komen. Je moet 2x verhuizen voor dezelfde vergoeding en je gaat jaren eerder naar een veel hogere huur. Sommigen die nu hun eigen broek nog op kunnen houden moeten dan huursubsidie aan gaan vragen. Voor mij persoonlijk gaat het ten koste van wat ik als zelfstandige in mijn pensioenpot kan stoppen.
   Nogmaals, die vertraging voor jou heeft niets met de PC te maken maar alles met de verdeling in meerdere gebieden voor het doen van draagvlakmetingen. Die verdeling is het idee van de Alliantie en niemand anders.

 5. Naam bij redactie bekend zegt

  Dank voor jouw duidelijke uitleg ook Henk. Ik dacht dus dat de vertraging met een jaar, kwam doordat de bewoners in opspraak kwamen, wat ik echt wel snap! Als jij al jaren met veel plezier woont op een plek en veel geinvesteerd hebt, snap ik dat je niet wilt dat dat afgenomen wordt. helaas is het zo dat het woongenot van nul tot tien ligt onder de bewoners.

  Feit blijft dat alles (blijkbaar) tegen de vlakte gaat. Ik dacht dat er nog renovatie als optie was (je snapt dat ik daar ook bang voor was bij mijn woning en dus weer zat te denken, moet ik dan uit mezelf maar weg gaan….) Ik begrijp nu pas dat het sloop wordt no matter what. De termijn die steeds weer verschuift is om horrendol van te worden. Ik wilde investeren omdat ik mijn tuin als showtuin wil gebruiken ivm mijn werk, maar als iets gesloopt wordt binnen korte tijd, of gerenoveerd (met sloop van planten ed als gevolg) is dat zonde.

  Ik hoop echt dat de A luistert naar de wensen van allen en tempo maakt met wat de planning wordt en dit kenbaar maakt zodat iedereen eindelijk weet waar die aan toe is. En wellicht nog belangrijker, zich daaraan houdt!
  En ik hoop dat de A voor vergoeding zorgt, dan wel het leed verzacht door fysieke hulp. Ik had jou reeds een docje gestuurd waarin een woningbouw een container neerzette waar je al je “rotzooi” in kunt gooien (gratis) en een boedelbak ter beschikking stelde (gratis).

  En voor the time being hoop ik dat de A zorgt dat de wijk er netjes (bamboe verwijderen uit hun plantsoen) en veilig uitziet, dan wil ik ook nog investeren (deels) voor 3 jaar in een haag aan de voorkant eventueel.