Schot voor de boeg?

Bewoners Liendert kraken De Alliantie

Vanavond is het erop of eronder voor De Alliantie. Bewoners van het Mussen- en Mezenpad en de Vinkenbaan in de Amersfoortse wijk Liendert eisen volkomen eerlijkheid van de woningcorporatie tijdens een geplande bijeenkomst. ,,Het is genoeg geweest. Of ze geven duidelijkheid en houden zich aan de afspraken of het is oorlog.”

Zo kwam het AD woensdag 20-2 met een artikel op initiatief van een aantal buurtbewoners. De titel is voor maximaal effect aangezet (de zinsnede: ‘Aan de afspraken houden of oorlog’ is in de online editie nog aan de titel toegevoegd’)

Het geeft wel aan dat het deze bewoners inmiddels menens is. Lees hier het hele artikel en het vervolg staat hier

Communicatiestop?
De Alliantie reageerde meteen en de medewerkers waren blijkbaar op hun tenen getrapt. Er was mij beloofd dat er een antwoord zou komen op een aantal vragen, maar in plaats daarvan kreeg ik deze e-mail:

Email Alliantie
Cock en ik hebben je beloofd vandaag met antwoorden te komen op de door jou gestelde vragen. Naar aanleiding van de berichtgeving in het AD hebben we vanochtend intern overlegd over de situatie. Met name over het wederzijds gebrek aan vertrouwen tussen de Alliantie en de klankbordgroep. Vanmiddag hebben we een bijeenkomst met de klankbordgroep en willen we in gesprek met hen over ons vertrouwen in hen. Voorafgaand hieraan verstrekken we geen informatie aan individuele bewoners. Dit blijkt de afgelopen tijd niet echt een toegevoegde waarde aan het proces te zijn.
Ik hoop dat je hier begrip voor hebt.

Vertrouwen moet je verdienen
Ik mag dan wel (ook) een individuele bewoner zijn, maar ik stel de vragen om de communicatie tussen de bewoners en de Alliantie helder te houden. Daarom heb ik het onderstaande als antwoord verzonden:

Mijn antwoord
Ik kreeg dat bericht uit het AD ook vanochtend toegestuurd  (Ik denk dat de journaliste de intro en kop nogal gechargeerd heeft ingesteld om wat aandacht te trekken)

Het gebrek aan vertrouwen wat de laatste tijd aan het licht is gekomen heeft de Alliantie toch echt aan zichzelf te danken. Sinds het afblazen van de renovatie is het vertrouwen bij de bewoners een flink eind gedaald. Nu wij als bewoners wat meer informatie uitwisselen komen de communicatie tegenstellingen helder naar boven en blijkt dat bewoners met grote regelmaat op het verkeerde been zijn gezet.

Vertrouwen moet je verdienen… en ik denk niet dat het gaat helpen om dan maar helemaal geen antwoorden meer te gaan geven. Mij nu als ‘individuele bewoner’ geen informatie geven kan ik heel gemakkelijk als uiting van wantrouwen zien. Niet erg constructief, zeker gezien de website die ik heb gemaakt er juist is om te zorgen dat de communicatie helder wordt.

Helaas kan ik hier dus geen begrip voor opbrengen en hoop op mijn beurt dat jullie daar begrip voor kunnen opbrengen.

Na de bijeenkomst
Vandaag, de dag na het overleg met de klankbordgroep waar ik bij aanwezig was hebt ik opnieuw een mail verzonden:

Beste mensen,
Hopelijk is na de bijeenkomst van gisteren de lucht weer wat geklaard en kunnen we de communicatie hervatten.
Ik hoop dat ik alsnog een antwoord op mijn vragen kan krijgen en dat we weer normaal informatie kunnen delen.

Hoewel de laatste mail gericht was aan alle betrokken medewerkers Cock, Marga, Petra, Toon (en Bert?) heeft geen van hen de moeite genomen om erop te reageren. Ik kan dan ook niets anders concluderen dan dat zij willen volharden in hun informatie blokkade.

Resultaat AD artikel: Alliantie kruipt in z’n schulp, eerste slachtoffer van de ‘oorlog’ is de gewone bewoner die geen informatie meer krijgt.

Lees Interacties

Reacties

 1. Karin zegt

  Jeetje, klinkt goed. Enorme goede inzet Henk. Terecht ook, dit kunnen ze niet maken zoals ze met “klanten” omgaan, wij horen toch ook een beetje de koning te zijn. Ze hebben zat aan onze huur en geen onderhoud leveren, zat verdient.

  • Henk van den Bor zegt

   Dank voor je reactie! De Alliantie heeft nog steeds niets van zich laten horen. Blijkbaar zijn ze bang van wat er op deze website te lezen is? Enfin, ik ga gewoon door en misschien is het nodig om dan maar gezamenlijk vragen te stellen, aangezien ze zeggen geen vragen van individuele bewoners meer te beantwoorden. Anders wordt het zo langzamerhand tijd om juridische informatie in te gaan winnen. In een situatie zoals deze hebben ze hoogstwaarschijnlijk een plicht om op vragen te antwoorden.
   Ik hou je op de hoogte.
   ps. blijf mensen wijzen op de website want ik merk dat nog niet alle bewoners op de hoogte zijn.

 2. Jette zegt

  Marga B heeft gezegd dat ze deze week met een nieuwsbrief komen. Ik ben benieuwd…. Ik ben voor sloop, wil weten wanneer ze waar gaan starten. Dan de keus voor nieuwbouw of urgentie. Netjes hebben ze zeker niet gehandeld in deze kwestie. Maar ik wil nu heel graag antwoord wanneer wat gebeurt zodat ik ook verder kan. Ik snap de mensen die willen blijven en voor renovatie zijn en zich nu enorm in de kou voelen staan. Ik hoop dat er ook begrip is voor de mensen die nu willen weten wanneer er wat gaat gebeuren… Ik word er gek van. Ik kan zo mn leven niet verder plannen, ben bedrijfje gestart en wil niet investeren als er toch gesloopt gaat worden… Kortom er moet nu echt duidelijkgeid komen voor iedereen en data met start van de werkzaamheden.

  • Henk van den Bor zegt

   Hoi Jette, merci voor het doorgeven. Er is mij ook al eens gezegd dat ze eigenlijk elke maand een nieuwsbrief willen uitbrengen… gaan we zien dan. We respecteren ieders keuze en dus ook die van jou. Zoals je hier kunt lezen https://vogelbuurt033.nl/bijeenkomst-klankbordgroep-alliantie/ ligt er een belofte van de Alliantie om in week 10 een plan te presenteren waarmee duidelijk zou worden welke straten/blokken wel en welke niet gesloopt worden.
   Behalve duidelijkheid willen we ook dat je na je keuze zou correct mogelijk behandeld gaat worden en dan is het een heel verschil of je alleen voor sloop bent en dus eigenlijk zo snel mogelijk een urgentieverklaring wilt hebben of dat je weer terug wilt komen in een nieuwbouwwoning.
   Zeker als je nieuwbouw wilt moet je zorgen dat de afspraken met de Alliantie goed vastgelegd zijn voordat je ja/nee zegt.

 3. Jette zegt

  Hoi Henk, super bedankt voor je reactie en link. Het is afwachten allemaal en inderdaad alles zwart op wit en eerst bedenktijd voor je iets tekent.