Senioren willen kosten nauwelijks gebruikte recreatiezaal niet dragen

De bewoners-commissie van seniorencomplex Overseldert/Nederseldert in Zielhorst zet grote vraagtekens bij jaarlijkse servicekosten.

Danielle te Beest 30-07-19 (foto © Cees Wouda )

Een officiële klacht bij de Alliantie leverde echter geen antwoorden op, maar een nietigverklaring van hun commissie. Bewoners zijn woedend.

,,Als bewonerscommissie heb je het recht, om alle facturen op te vragen. Zo zijn wij erachter gekomen, dat we jaarlijks zo’n 20.000 euro moeten betalen voor een recreatiezaal waar we amper gebruik van mogen en kunnen maken. Vaak zit de deur op slot en als we komen opdagen bij de drie activiteiten die er wel worden gehouden, dan worden we onbeschoft behandeld. Daarom komen vooral mensen van buitenaf. Het is te absurd voor woorden gewoon. Wij accepteren dit niet en gaan niet voor die kosten opdraaien”, aldus Cor Roverts, namens de bewoners.

Zegen
Niet alleen de kosten, maar ook de nietigverklaring van de bewonerscommissie, sloeg in als een bom. Roverts: ,,Vorig jaar mei kregen we nog ten overstaan van meerdere bewoners de zegen van Wil van Dasler van de Huurders Belangen Vereniging Amersfoort. Er is toen duidelijk gezegd, dat er een broer en zus zijn verkozen. Dat was allemaal geen probleem. Maar nu een jaar later, is dat wel de reden, dat onze commissie is opgedoekt. Hoe kan dat? Waarom moet de Alliantie onze klacht op deze manier afhandelen? Waarom geef je niet gewoon antwoord, als je niks te verbergen hebt?”

Na de nietigverklaring van de bewonerscommissie, richtte Roverts gelijk het initiatief Samen Staan We Sterker op. Bijna negentig bewoners hebben zich al bij hem aangesloten. ,,En dat zegt wat voor een complex waar veel buitenlanders wonen, die de Nederlandse taal niet goed begrijpen en waar aardig wat woningen leeg staan.”

Huiskamer
De Bewoners van Overseldert/Nederseldert zien graag dat de recreatiezaal gaat dienen als huiskamer, waar alle bewoners terechtkunnen. ,,We hebben hier zoveel mensen die eenzaam zijn. Hoort een recreatiezaal in een seniorencomplex niet juist een plek te zijn waar deze mensen kunnen samenkomen? Spelletjes en een goede koffieautomaat. Dat is alles wat we nodig hebben. Dat hoeft zeker geen 20.000 euro per jaar te kosten hoor”, aldus Roverts.

Ondertussen liggen er meerdere klachten bij de klachtencommissie van de Alliantie. Roverts heeft alleen weinig vertrouwen in een positieve uitkomst, omdat ‘de Alliantie toch wel doet wat ze zelf wil’. Roverts: ,,Nog niet zo lang geleden hebben wij een grote fietsenstalling voor wel honderd fietsen voor ons complex gekregen. Niet omdat we daar om gevraagd hebben. Het merendeel van de bewoners is namelijk slecht te been en fietst dus niet. Maar toch staat de stalling voor ons complex. Waarom? De Alliantie wilde het graag.”

Toch geven Roverts en de andere bewoners niet op: ,,We gaan door totdat we duidelijkheid hebben over de kosten en er dingen veranderen, want dit is onacceptabel.”

Debat
Marc Smits, raadslid van de SP, organiseert na de zomervakantie een debat over het reilen en zeilen van de Alliantie. Hij hoopt ook de bewoners van Overseldert/Nederseldert daar te zien. ,,Dit is opnieuw een voorbeeld van bewoners die niet gehoord worden. Het wordt tijd hen een stem te geven en verbeteringen af te dwingen.”

De Alliantie wilde niet reageren op lopende zaken van de klachtencommissie.