Vogelbuurt wint eerste slag: strijd gaat door!

een bericht van de actiegroep na de actie van vrijdag 19 april

De Alliantie haalt haar sloopplannen voorlopig van tafel en gaat opnieuw in gesprek met de bewoners van de Vogelbuurt. Die toezegging deed Bert Bosman van De Alliantie vrijdag aan de buurt. Uit een enquête van de buurt bleek dat een meerderheid van de bewoners fel tegenstanders is van de massale sloopplannen. Vrijdag gingen ze samen met de SP langs om te eisen dat de plannen van De Alliantie in de prullenbak belanden.

‘Gisterenavond organiseerde De Alliantie nog een avond met architecten om te praten over de nieuwbouw. Vandaag is het plan voorlopig van tafel. Maar we zijn er nog niet: dit plan moet nu definitief in de prullenbak en er moet zo snel mogelijk een nieuw plan komen’, aldus het bewonerscomité.

De bewoners dringen ook aan op tempo. ‘We zitten nu al meer dan een jaar in grote onzekerheid omdat De Alliantie er een grote puinhoop van heeft gemaakt. Wij zullen niet accepteren dat we weer maanden moeten wachten op de woningbouwcorporatie. De eerste slag is gewonnen, maar de strijd gaat door!’

Het AD bracht een verslag in de online editie:

Bewoners Vogelbuurt willen sloopplan Alliantie van tafel

De Alliantie vraagt een time-out aan bewoners van de Vogelbuurt in Liendert. Dit is het resultaat van een harde confrontatie, die vrijdagochtend in het pand van de woningcorporatie plaatsvond.

Lees het volledige artikel op de site van het AD of lees de printbare versie hier

Ook op video

Dankzij AmersfoortGezien is er ook een videoregistratie van de actie:

Deze eisen zijn gepresenteerd:

 • Het huidige plan moet van tafel.
 • De Alliantie heeft bewoners veel beloofd – Kom die beloftes na! Zoals: urgenties.
 • In 2018 vroeg de Alliantie om onze woonwensen. 75% zei: wij willen renovatie!
  Nu zeggen we nogmaals: meer renovatie, minder sloop!
 • Beetje tempo… Nu niet weer jaren wachten en onze huizen verwaarlozen – Nieuw plan NU! En zonder ‘Uitgestelde sloop’
 • Voeg geen straten samen die niets met elkaar te maken hebben, maar luister naar de wensen van elke straat!

Tot slot nog van mij (Henk van den Bor) een heel groot compliment voor José. De manier waarop zij onze eisen overbracht aan de Alliantie en de vastberadenheid waarmee ze dat deed was indrukwekkend! Bedankt José. Ook An liet in de video zien dat ze niet met zich laat spotten! En natuurlijk ook dank aan alle anderen die meegewerkt hebben aan deze belangrijke stap in de goed richting!

Lees Interacties

Reacties

 1. Tom Schalken zegt

  Grote klasse! Er is weer hoop dat er toch nog een evenwichtig plan komt en dat alles dankzij jullie inspanningen en doorzettingsvermogen!

 2. Jette zegt

  Als we puur kijken naar de sociale aspecten, los van dat A geld wil maken, dan kunnen bij hun plannen meer mensen in een sociale huuwoning terechtkomen. Door renovatie ontneem je andere mensen dus ook de mogelijkheid op een fijn plekje te wonen… Dus om te gaan wijzen naar elkaar heeft niet zoveel zin…
  Ik hoop dat everybodyvwill be happy in the end. 😊

  • Henk van den Bor zegt

   Hoi Jette, puur naar de getallen kijken zorgt altijd voor problemen. En op die manier leg je de verantwoordelijkheid neer waar hij zeker niet hoort. Bij de bewoners die renovatie willen. Als je puur naar de getallen kijk zou je dus elke sociale woning beter kunnen vervangen door een flatgebouw waar weer x-aantal extra sociale appartementen in passen.
   In dit verhaal hoort het in de eerste plaats om de huidige bewoners te gaan. Hun woongenot en nachtrust wordt nu opgeofferd aan loze beloftes, vage plannen en zwalkend beleid. Zij hebben in het volste vertrouwen een huurcontract voor onbepaalde tijd getekend. Dat is meer dan een belofte, dat is een verplichting.
   Persoonlijk geloof ik dat het zeker mogelijk moet zijn om een plan te maken wat veel meer bewoners blij maakt dan het huidige en wat een einde maakt aan de onzekerheid voor iedereen.

 3. Ineke van Dijk zegt

  Beetje eenzijdig beeld geeft deze video, er zijn nl ook veel mensen die wel graag sloop willen, en dat word hier niet belicht
  beetje jammer, heb gebeld met de Alliantie hoe nu verder voor de mensen die wel sloop willen
  Schijnt een tijdelijke time out te zijn plannen gaan gewoon verder straks

  .

  • Henk van den Bor zegt

   Haha… natuurlijk, het was immers een actie tegen de plannen 🙂 Maar voor het geval je het wilt weten: we hebben zo’n 30 voorstanders van sloop – waarvan minstens de helft dat wil om een urgentie bewijs te krijgen. Er zijn dus maar zo’n 15 bewoners die een nieuwbouwhuis willen. Die passen straks allemaal in het Kwikstaartpad… maar of ze dat willen?

 4. Ineke van Dijk zegt

  Aangezien onze eigen bewoners hier praktisch allemaal terug kunnen en mogen naar een nieuw huis
  tsja, is er nog weinig plek voor andere 15 bewoners

  • Henk van den Bor zegt

   De bewoners van Kwikstaart die terug willen zijn inbegrepen bij die 15… zijn er volgens de navraag maar 4 en 1 twijfelt nog. Dus plek zat 🙂

 5. Ineke van Dijk zegt

  Hm ik krijg hier hele andere berichten, op 2 na graag een nieuwe woning en anders bij renovatie vertrek

 6. Ineke van Dijk zegt

  Dit aantal klopt niet, krijg veel klachten van bewoners hier op t Kwikstaartpad dat je erg je mening opdringt aan de bewoners hier Henk
  en dat er toch steeds dringend word gewezen om vooral niet voor sloop te gaan
  De manier waarop dit gaat is volgens de bewoners nogal dwingend en irritant, als er mensen voor sloop willen zeg jij dat ze dat niet moeten doen terwijl de meerderheid dit wel wil. Lijkt mij een goed idee het bij je eigen straat te houden en de bewoners Kwikstaartpad met rust te laten
  Dit krijg je dus als alles samen word gevoegd
  Wij zijn nog steeds op 2 bewoners na voor nieuwbouw, dit kwam vd week duidelijk naar voren bij onze bewoners.
  Wij willen los van de hele negatieve club, en als pad hier nu verder gaan
  Van de week hebben wij gesprek met de directeur Alliantie, of de plannen nu snel doorgang mogen vinden
  Wij zijn er klaar voor en gaan er voor
  Dus svp geen mensen lijsten enz enz meer aan de deuren hier, we gaan alleen nog in gesprek met de Alliantie

  • Henk van den Bor zegt

   Beste Ineke, in de cijfers van onze peiling staat het Kwikstaartpad als volgt geregistreerd: 10 bewoners waarvan 7 voor het plan, 2 tegen en 1 twijfelde nog. Wat klopt daar niet aan?
   De Alliantie heeft ons samengevoegd. We houden alle bewoners op de hoogte van alle activiteiten, dus ook de bewoners op het Kwikstaartpad. De geluiden die jij zegt te horen verneem ik alleen van jou. Met diverse bewoners van het Kwikstaartpad heb ik goede gesprekken gehad waarin ieders mening gerespecteerd werd. Het is niet aan jou om beslissingen te nemen voor de andere bewoners van de straat.
   In gesprek met de Alliantie willen we allemaal wel, helaas praat de A. tegen ons, over ons, maar nooit mét ons.
   Nogmaals wat je hier op de website al heel vaak hebt kunnen lezen: “Wat mij betreft mag volgende week de eerste steen gelegd worden op het Kwikstaartpad”. Maar niet als daarvoor andere straten onnodig gesloopt moeten worden.

 7. Ineke van Dijk zegt

  Kijk nu krijgen we dus een bericht in de bus Bewoners Vogelbuurt willen sloopplan Alliantie van tafel
  Dat wil het Kwikstaartpad dus helemaal niet, wij willen wel sloop
  Dat bedoel ik dus met mensen een mening opdringen
  Wij in dit stukje willen het sloopplan helemaal niet van tafel, ik vind dit eenzijdige berichtgeving, hier gaan we niet meer op in verder, we onderhandelen nog slechts met de Alliantie, de sloop gaat door wat ons betreft. en mede bewoners hier op het pad

  • Henk van den Bor zegt

   Wat je in de bus hebt gekregen is een uitnodiging om de bewonersbijeenkomst van as 13 mei waar ook de Alliantie aanwezig zal zijn bij te wonen. Op papier, zodat ook bewoners die niet online zijn de uitnodiging krijgen. Bijgesloten is een artikel uit het AD van 19-4. Jammer dat je niet met de rest van de bewoners actie wilt ondernemen.
   Veel succes bij je poging het alleen met de Alliantie te gaan regelen.

 8. Gertwien Waterkoort zegt

  Ik wil er graag even op wijzen dat het artikel van het AD afkomstig is. Daarmee ook voor diens rekening en verantwoording. Ineke, je citeert de kop van het artikel. Krantenkoppen moeten pakkend zijn. Een genuanceerde krantenkop is geen pakkende kop.

  De actiegroep wil DIT plan van tafel. Zodat er een ANDER beter plan voor in de plaats komt voor allemaal met daarin óók de huizensloop voor de bewoners van het Kwikstaartpad als zij dat willen. Maar dat paste niet allemaal in de kop van het artikel. Dus dat staat er dan ook niet. Voor de nuance moet je het HELE artikel lezen (niet alleen de kop) en de video bekijken. En met elkaar in gesprek blijven.

  Misschien toch ook met anderen in gesprek