Voor onze veiligheid?

Conclusie
Ook in deze nieuwsbrief is nergens te lezen dat de Alliantie luistert naar de bewoners. Ik zie geen enkele handreiking of poging tot compromis. De monoloog van voortdurend verschuivende planningen wordt volgehouden en zoals inmiddels gebruikelijk wordt een onjuiste en onvolledige voorstelling van zaken gegeven. Op deze manier zal de steun voor de plannen van de A. zeker niet groter worden.

Alweer een jaar later
Een jaar nadat de Alliantie ons vertelde dat er besloten was om tot sloop en nieuwbouw over te gaan valt deze week weer een nieuwsbrief door de bus. Lees de nieuwsbrief (pdf) nog eens zorgvuldig en lees hieronder wat mij opvalt in dit ‘nieuws’.
n.b. Deze en alle andere nieuwsbrieven van de Alliantie staan hier.

In de eerste alinea van deze nieuwsbrief heet dat nu: “Onderdeel van het plan is dat wordt onderzocht of een deel van de woningen in aanmerking komt voor sloop en nieuwbouw“. Wanneer ons een jaar geleden zo’n redelijke zin voorgeschoteld was zou het gesprek misschien anders verlopen zijn.

In december 2018 werd ons verteld dat de directie een besluit over de planvorming had genomen. Het zou sloop worden en niks anders… Nu is het ‘onderdeel van een plan’ – Oh ja? Welk plan dan?

Overleg met projectcommissie? Hoezo?
Helaas wordt de redelijk toon onmiddellijk weer onderuit gehaald en krijgen we een regelrechte onwaarheid (mag ik dat leugen noemen?) gepresenteerd, namelijk: “Dit stedenbouwkundig ontwerp is onderwerp van gesprek met de projectcommissie“. Pardon! Er is zelfs nog geen gesprek tussen de Alliantie en de projectcommissie geweest laat staan dat er over een ontwerp wordt gesproken!

Gemeente is al akkoord?
Vervolgens wordt doodleuk beweerd dat alles al in kannen en kruiken is met de gemeente! Er is nog geen plan, waar is dan mee akkoord gegaan? Voor zover ik weet is er geen voorstel door de gemeenteraad behandeld?

Zondebok
Wel handig dat je een projectcommissie al meteen de schuld van vertragingen kunt geven. De reden dat we nog geen nieuwe bewonersbijeenkomst hebben gehad is volgens de A. : “Helaas is dit niet gelukt omdat de besluitvorming en het gesprek met de projectcommissie meer tijd vraagt

Draagvlakmeting
Nu is te lezen: “de draagvlakmeting vindt onder de huurders van de eerste fase plaats“. Weer verandert de Alliantie de regels tijdens de wedstrijd. Zonder enig overleg met bewonerscommissies, HBVA of de projectcommissie. Blijkbaar was de directie nu niet enthousiast over de draagvlakmeting in het hele projectgebied. Kan dat zomaar?
Daarnaast zou het zorgvuldig geweest zijn als ons verteld wordt wat die fase 1 dan wel is…

Geen sloop (wel uitgestelde sloop)
Daarna is te lezen: “Voor de woningen die niet worden gesloopt, geldt dat wij hier onderhoudswerkzaamheden gaan uitvoeren. Welke werkzaamheden dit precies zijn, is nu nog niet duidelijk, maar we denken zeker aan het verhelpen van vocht- en schimmelklachten.
Ja hèhè, die verplichting tot onderhoud heeft de Alliantie altijd… al lijkt dat bij lang niet alle bewoners ook degelijk uitgevoerd te worden.

Durf het met droge ogen ‘veiligheid’ te noemen!
Misschien wel het meest opzienbarende is onder het kopje ‘Veiligheid ’te lezen: “Van de woningen die leegkomen doordat mensen verhuizen worden in december de ramen en deuren dichtgemaakt om de veiligheid van omwonenden te waarborgen.” Kom op zeg Alliantie. We hebben op maandag 9 december in de documentaire van Radar het failliet van het sociale woning beleid kunnen zien met als meest schrijnende gevolg dat er dagelijks 8500 kinderen in de daklozen opvang moeten slapen… En de Alliantie wil gewoon goede woningen gaan dichtspijkeren! Is dat jullie idee van een kerstcadeautje voor de samenleving?
Of moeten we dit zien als een maatregel om vocht- en schimmelklachten te verhelpen? Zodat die arme muizen een droog en veilig onderdak hebben in de Hollandse winter… Of is het een makkelijke manier om de bewoners te laten zien dat hun inspraak toch niets uitmaakt en dat de woningbouwvereniging alvast begint met het verkrotten van hun woonomgeving.

Of lees hier meer over de uitzending van Radar over de wooncrisis waar we in zitten

NB. dit artikel geeft mijn persoonlijke mening weer. Ik spreek hier niet namens de actiegroep De Kraaivogels.

Lees Interacties

Reacties

 1. Naam bij redactie bekend zegt

  Het was weer een geweldige nieuwsbrief, waarbij alleen maar meer vragen zijn gekomen en nog meer onduidelijkheid.
  We mogen nog een keer 6 maanden wachten tot er hopelijk duidelijkheid komt.
  Dan weten we pas hoeveel % waar is behaald en wat fase 1 is en wat er met de rest gaat gebeuren.
  Ik geloof dat we er een jaar geleden rond deze tijd precies zo bij zaten!!!!!!
  We weten nog niet waar, wanneer, wat gebeurt en hoe… Top Alliantie! 🙁
  Ja, het enige wat we weten is dat uiterlijk januari 2026 alles gefixed is.
  Dan wel renovatie, dan wel sloop en/of nieuwbouw, dan wel ander huis elders. Poep, dat is wat het is!
  Ik heb Marga en Toon gemaild van joh, hallo, dit is geen info, graag meer info. Maar nog niets ontvangen.
  Het zou echt fijn zijn als we meer info krijgen…. DUIDELIJKHEID!

  Dan kunnen we rekening houden met of we nog willen/kunnen/moeten investeren in de woning en of tuin om het ‘werk-en woonbaar’ of niet meer. En die leuke woekerende bamboe die inmiddels van de overkant naar mijn buurvrouw is gewandeld wil ik echt weg hebben voordat mijn tuin naar de kloten gaat!!! Excusez le mot. IK BAAL! Maak het netjes of geef een (tijdelijke) andere woning binnen een jaar! Dit is om gek van te worden……de rekening is voor de A om die bamboe te verwijderen! De bewoners die er nu nog wonen, moeten wel kunnen WONEN met plezier, dat neemt de A ons nu wel af. Slecht onderhoud van de wijk, bewust…en dan wel de ramen dicht willen timmeren?!?!?!
  We moeten hier nog jaaaaren wonen, doe dan ook onderhoud aan de wijk! Daar betalen wij voor!

 2. An van den Berg zegt

  Geachte Alliantie,
  Wat lees ik nu weer in uw info van 7 december ?
  Na OVERLEG en ADVIES van de projectcommissie vindt de draagvlakmeting onder de huurders van de eerste fase plaats. Dat had toch moeten zijn na ‘nog te plegen’ overleg.
  Uw ALLEREERSTE bijeenkomst met de PC is pas 16 dec.
  Bovendien vind ik dat de draagvlakmeting door een onafhankelijk persoon moet gebeuren, ik vertrouw u niet voor een meter, ik merk dat er ook een groot wantrouwen is onder andere bewoners.
  Is uw eigen schuld, u sjoemelt maar aan en luistert absoluut niet naar de wensen van de bewoners.
  U dendert maar door.
  Heeft u ooit een bewonersbijeenkomst georganiseerd ? NEE
  Heeft de HBVA-A ooit een bewonersbijeenkomst georganiseerd ? NEE
  De HBVA-A is toch voor de BELANGEN van de HUURDERS ?
  En waarom bent u niet gekomen op ’n bewonersbijeenkomst op uitnodiging van de Kraaivogels?
  Was u bang om een volle laag kritiek over u heen te krijgen, omdat de bewoners echt heel boos op u zijn voor het niet luisteren naar hun wensen?
  Renovatie te duur ? Lees het antwoord in het AD van 17 okt van Peter de Wit een bouwkundig adviesbureau : Voor een prima prijs kun je de woningen in de Vogelbuurt in Liendert zeker zo duurzaam maken dat ze nog twintig tot dertig jaar meekunnen.
  Waarom heeft u nooit een onafhankelijke bouwkundig adviseur ingeschakeld voor onze huisjes ?
  Enfin, ik vind het echt schandalig hoe met de bewoners omgaat.

 3. Naam bij redactie bekend zegt

  Geschikte woningen bij urgentie? 720 euro?
  Ik mag maximaal 619 euro met mijn inkomen.
  Dusss uhhhhhh???? 0 geschikte woningen ?!
  Ik denk dat woningbouwverenigingen naar alternatieve woonvormen moeten gaan kijken ook, beter geschikt voor alleenstaanden met een (voorlopig) laag inkomen….. Ik hoef bv geen woning met 2 slaapkamers, wel veel licht en een tuin cq buitenruimte welke gunstig ligt.
  Er worden veel kantoorpanden omgebouwd, maar kijk bv ook naar boeren die stoppen (www.erfdelen.nl) of de zgn Tiny House beweging, al dan niet verplaatsbare kleine woningen. Betrek de bewoners bij zo’n project ook tijdelijk (5 jaar). Kijk ook naar woningen die bijvoorbeeld per dieplader verplaatst kunnen worden. Kijk verder dan de “standaard” . In mijn blok bijvoorbeeld staan 3 huisjes, daar willen ze 6 van maken!!!
  Echt too much! Maak er 5 van met “verplaatsbare” woningen. Zodat je in de toekomst er een klein huisje op kunt zetten welke bv wel een verdieping heeft omdat er een stel in komt of alleenstaande ouder. En als die elders wil wonen, weer een wat groter begane hgrondwoning met minder tuin. Zo speel je in op de veranderende maatschappij en wensen. Vaste kavelgrootte, vrije invulling. Keus uit modulaire systemen welke makkelijk te plaatsen is en te verplaatsen. Voor 1 persoon, 2 personen of meer. DAN speel je in op de behoefte van bewoners en de veranderende wereld.

  • Henk van den Bor zegt

   Hoi Jette, dank voor je reactie. In jouw reactie lijkt meer creatief denkwerk te zitten dan wat de hele afdeling nieuwbouw van de Alliantie voor de Vogelbuurt heeft weten te produceren. Helaas interesseert de A. zich niet voor meedenken. Het enige wat ze van ons verwachten is braaf ja knikken en tekenen bij het kruisje…

 4. Jette zegt

  3x de nieuwsbrief in de bus. Chapeau!
  2x dezelfde en 1x met een schrijven er bij.
  Wat zijn we er wijzer uit geworden?
  Niets…

  En nog steeds geen mail beantwoord gekregen…
  Jammer….

  Tot april dan maar en ik hoop dat de Kraaivogels ons op de hoogte houden hier van bijeenkomsten met de A.
  En ik hoop op een schadevergoeding voor geleverde stress en onduidelijkheid jaaaarenlang na deze ellende!

  Rest mij te zeggen voor nu; fijne feestdagen en een duidelijkheid verschaffend 2020!